Bábovka trochu inak (bezlepková)

Suroviny:

  • 5ks vajec
  • 250g pohánkovej múky
  • 100g cukru z kokosových kvetov (môže byť aj iná alternatíva, ja som chcela vyskúšať tento nový cukor)
  • 1dcl mlieka
  • 1dcl olivového oleja
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 2 čajové lyžičky nepraženého kakaa
  • hrsť hrozienok, môžeme pridať aj iné sušené ovocie, ako napr. višne,
  • maslový tuk (ghee) na vymastenie formy
  • pohánková múka na vysypanie formy
  • kokos na záverečnú dekoráciu

Postup:

Vajcia rozbijeme a oddelíme žĺtka od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh. V osobitnej miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, potom postupne pridáme mlieko a olej. Všetko šľaháme robotom.
Keď sú žĺtka dobre vymiešané pridáme múku s kypriacim práškom a dobre premiešame. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a už len jemne premiešame metličkou, nie robotom, aby cesto zvláčnelo.
Bábovkovú formu vymastíme maslovým tukom a vysypeme múkou. Dve tretiny cesta vylejeme do formy, do zvyšného cesta pridáme kakao a dobre premiešame. Potom vylejeme do formy. Nakoniec pridáme ešte hrozienka, alebo iné sušené ovocie. Pečieme pri 180°C, cca 45 minút. Nakoniec ju po vrchu posypeme postrúhaným kokosom.