Tempeh natural so zeleninou

Suroviny:

  • 1ks tempeh natural
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 čajová lyžička umeo octu
  • čerstvý zázvor, podľa chuti
  • 2 mrkvy
  • 1 kaleráb
  • 2 mladé cibuľky alebo 1 pór

Postup:

Tempeh postrúhame nahrubo, pridáme pretlačený cesnak, postrúhaný zázvor, olej a ocot a dobre premiešame. Necháme odstáť asi 15 minút.
Zeleninu pokrájame na väčšie kúsky a premiešame s ochuteným tempehom. Z hmoty môžeme robiť menšie fašírky a opiecť alebo dať do zapekacej misky a nechať zapiecť pri teplote 150°C na 45 minút.
Ako prílohu môžeme podávať pšeno alebo pohánku spolu s čerstvou zeleninou.

Zdravotné okienko
Tempeh je skvelým zdrojom bielkovín a všetkých potrebných amino kyselín, vápnika, B vitamínov a mastných kyselín. Tempeh, to sú vlastne fermentované sójové bôby. Pri tomto procese kvasenia sa neutralizuje fytová kyselina, ktorá zabraňuje vstrebávaniu minerálov. Kvasenie zároveň rozloží bielkoviny v sóji a tak je tempeh ľahšie stráviteľný ako celé sójové bôby.