Baklažánová nátierka, aka baba ghanoush

Suroviny:

  • cca 400g baklažánu, 2 stredne veľké alebo 3 menšie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200ml tahini pasty
  • šťava z 1citróna
  • rasca, chilli korenie a soľ podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice olivového extra virgin oleja

Postup:

Baklažány popicháme vidličkou a dáme do rúry vyhriatej na 200°C, asi na 30 min, kým nezhnedne a nezvráskavie.
Medzitým si zmiešame tahini, citrónovú šťavu, rascu a prípadne chilli.
Vychladnutý baklažán sa dá potom ľahko ošúpať, alebo lyžičkou môžete vydlabať vnútro. Rozmiešame ho vidličkou, tlačidlom na zemiaky alebo ponorným mixérom. Pridáme pretlačený cesnak a ochutenú tahini pastu.
Pri podávaní môžeme posypať sezamovými semienkami alebo čerstvou zeleninou.
Môžeme podávať ako predjedlo s pita chlebom alebo ako prílohu k hlavnému jedlu.

Zdravotné okienko
Tahini pasta sa vyrába z pomletých sezamových semienok a je výborným zdrojom mastných kyselín omega 3 a 6 a tiamínu (vitamín B1). Všetky tieto zložky pozitívne vplývajú na nervový systém. Okrem toho obsahuje amino kyselinu metionín, ktorý podporuje detoxifikáciu pečene a trávenie.