Bazový sirup

Suroviny:

  • 1 hrnček čerstvých bazových bobúľ
  • 1/2 hrnčeka vody
  • 1/2 hrnčeka medu alebo cukru sukanát
  • 1 škoricová tyčinka
  • 5 klinčekov
  • 2 polievkové lyžice nakrájaného zázvoru (môže sa vynechať)

Postup:

bazovy sirupUmyté bobule zalejeme vodou a pridáme korenie. Privedieme do varu a odokryté varíme asi 60 min, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Prepasírujeme cez sitko, pridáme med a premiešame kým sa nerozpustí.
V takomto stave vám sirup vydrží v chladničke asi mesiac. Ak si chcete spraviť zásoby na dlhšie tak ho môžete zmraziť alebo sterilizovať. Sirup rozlejte do zahriatych fliaš. dobre uzavrite, vložte do hrnca s teplou vodu a priveďte do varu. Potom fľašky vyberte, otočte hore dnom, zabaľte do deky a nechajte pomaly vychladnúť.
Tento sirup môžete používať ako liek pri prechladnutí alebo na dochutenie pri pečení, varení či do čaju.

Zdravotné okienko
Baza ciernaPlody čiernej bazy sa už od nepamäti používali pri prechladnutí. V dnešnej dobe tomu nie je inak a aj vedci sa začínajú zaujímať o jej liečivé vlastnosti. A tak nielen skúsenosti, ale už aj štúdie potvrdzujú, že baza čierna, alebo produkty z nej, dokážu skrátiť dobu prechladnutia a chrípky, zmierniť príznaky alebo pri včasnom užívaní aj zabrániť prepuknutiu. Je dokonca účinnejšia ako očkovanie proti chrípke. 
Okrem posilnenia imunitného systému vám baza pomôže aj znížiť cholesterol, zlepšiť videnie a ochrániť pred voľnými radikálmi vďaka bohatému obsahu antioxidantov.